Direct / S-a inaugurat prima biserică ecumenică din România
În micul târg de provincie Iacobeni, numit înainte Jakobsdorf, a fost inaugurată prima biserică ecumenică. După ce sașii transilvăneni au părăsit România de mai bine de 10 ani, s-a salvat de la declin, ceea ce a fost odată bazilica evanghelică. Preotul german din Biserica Catolică Independentă, membru al ICCC (Consiliul Internațional al Bisericilor Comunitare SUA / International Council of Community Churches USA), a renovat complet în interior biserica, ale cărei origini sunt situate undeva în secolul 14, arborând însemnele tuturor bisericilor creștine, inclusiv ale bisericii iudaice. Don Demidoff, care descrie în cartea sa "Preotul spinilor" (ISBN 973-0-03816-3) activitatea sa cu și pentru copiii abandonați ai României, prezintă și reacțiile împotriva acestei biserici ecumenice. Costurile de renovare au fost suportate din Compensațiile pentru daune morale". Acestea sunt sumele adjudecate de Demidoff, în urma proceselor de calomnie, câștigate în tribunalele germane, elvețiene și românești. În fiecare duminică, peste 200 de Romi (țigani), se adună la slujba divină, în Biserica Comunitară din Iacobeni.
Inaugurarea bisericii ecumenice în Iacobeni
"Luni, 2. Mai 2005, la orele 17 am sărbătorit primul serviciu divin, într-o biserică complet restaurată în interior, în Iacobeni. Bun venit! Sărbătorim împreună cu oaspeții noștri, precum și cu sătenii din Iacobeni cu copiii de la Großschenk și cu prietenii noștri din Germania. Celebrare: Pater Don Demidoff și Episcop Friedrich Preissler de la Biserica Trinitară Evanghelico Luterană Crottendorf, Erzgebirge, Germania, împreună cu ansamblul coral Sf. Nicolae al Bisericii Ortodoxe din Agnita, sub comanda Prof. Doru Paul Nitescu."
Așa a sunat invitația lansată de Pater Don Demidoff, la primul serviciu divin din biserica integral restaurată în interior din Iacobeni. Se poate vedea ceea ce dânsul a reușit să facă din vechea noastră biserică. Îi mulțumim domniei sale și fundației domniei sale "Casa Don Bosco", care nu a precupețit nici un fel de efort și mijloace pentru a salva această biserică de la declin. Pater Don Demidoff a dat aici dovadă încă o dată,, pe lângă opera sa de o viață "Copiii de la Großschenk", de influența sa benefică.
Biserica evanghelică din Iacobeni a fost renovată și servește mai departe, sub forma unei case ecumenice a Domnului. Foto: Martin Eichler
Clopotele anunță serviciul Domnului. Biserica s-a umplut de localnici (. 300 persoane), care au ocupat până la ultimul loc liber. Din păcate, în afară de Hilda Fielk cu nepotul său Egon Wonner, Kuno și Karl Martini precum și Fredi Montsch cu soția, nu a mai participat nici un alt sas din Iacobeni. Pater Don Demidoff a celebrat slujba în limba germană, latină și română. Predica Episcopului Preissler a fost tradusă. Copiii din Großschenk au participat activ în cadrul slujbei, intonând cântece în limba latină, germană și română. Slujba a fost acompaniată de Corul Bisericii Ortodoxe din Agnita. Corul a fost extrem de apreciat pentru incantațiile la nivel maxim. Serviciul Domnului s-a încheiat cu piesa corală Laudă Ție Mare Dumnezeu.
Din partea bisericii naționale au fost prezenți Diaconul Galter (Sibiu) și Episcopul Bolteres din Agnita. Diaconul Galter aținut un discurs extrem de pătrunzător, în două limbi. Apoi au luat cuvântul Primarul Cori din Iacobeni, Karl Martini ca reprezentant al Comunității Obârșiei Iacobeni și Prof. Nitescu de la Fundația "Casa Don Bosco".
În biserica ecumenică din Iacobeni, se aplică următoarele teze: - Acest loc al grației divine trebuie să fie accesibil tuturor. Nici o biserică nu l-a închiriat pe Dumnezeu, de aceea nimeni nu-și poate rezerva accesul la El. - Dumnezeu nu este catolic, nu este ortodox, nu este evanghelic. Nu este unul dintre membrii bisericii rusaliilor, nu este adventist, nu este un carismatic, nu este un protestant. - Dumnezeu este doar Dumnezeu iar Fiul său este Iisus Cristos. Pe el îl căutăm în acest loc, lui ne închinăm în acest loc. Lui ne rugăm în acest loc, indiferent de confesiunea căreia îi aparținem. - Lăsați-vă sufletul să vibreze în acest loc încărcat de istorie. Să-i dăm din nou lui Dumnezeu o șansă fără să-l încătușăm în stereotipie. Să stăm în această nouă veche biserică din Iacobeni, în fața misterului său ne-lumesc.
În acest loc se fac rugăciuni de câteva secole. Biserica a fost restaurată ținându-se cont de specificul său istoric, a fost proiectată ecumenic și înălțată pentru a servi utilizării prezente. Elemente diverse ale ritului catolic, ortodox și evanghelic sunt prezente în cadrul ei. Pentru evrei, steaua lui David și Menora, pentru creștinii protestanți, Biblia și ai portretului lui Luther, pentru creștinii ortodocși, icoana, pentru creștinii catolici, sacramentul altarului și Mama lui Dumnezeu , pentru toți creștinii, cristelnița botezului din capela de botez.
Sub altar s-a descoperit un mormânt, săpat în ani de zile. Aici pot fi îngropate din nou, în mod demn, moaștele ce au fost descoperite împrăștiate sub edificiul bisericii.
Se dorește și o restaurare a orgii. Lucrările la exteriorul bisericii și al întregului complex bisericesc merg mai departe. Ne bucurăm pentru orice donație ce va servi acestor lucrări. Numele persoanelor care donează peste 1 000 EURO vor fi gravate în capela de botez.
|